Mobila tapițată, mai ales atunci când vorbim despre canapele, colțare sau fotolii, este una dintre cele mai des întâlnite materiale. Tocmai de aceea, este important să menții tapițeria în stare bună pentru a-i prelungi durata de viață. Partea cea mai bună la tapițerie este faptul că este foarte ușor de întreținut și nu necesită prea mult timp. Iar cu atenția necesară, piesele își pot menține aspectul inițial ani de zile.
Alege țesătura potrivită
Cea mai bună modalitate pentru a-ți ușura munca atunci când vine vorba de întreținerea tapițeriei este de a alege cea mai potrivită țesătură pentru tine și nevoile tale. În acest fel, te vei asigura că vei avea posibilitatea să te bucuri de piesele de mobilier mult timp de acum încolo. Fibrele sintetice sunt o alege potrivită pentru o piesă de mobilier care va risca să fie murdărită sau folosită necorespunzător, cum este de multe ori cazul atunci când avem copii sau animale de companie. Tocmai din acest motiv, este recomandat să optezi pentru țesături care nu au prea multă textură sau fire ieșite.
Protejează țesătura
Bineînțeles, cel mai bun mod de a menține tapițeria este să eviți pe cât de mult posibil să o pătezi. Dar uneori accidentele sunt inevitabile, mai ales într-o familie numeroasă. De aceea este bine să optezi pentru piese de mobilier cu țesătură deasă, pentru a evita ca petele să se absoarbă adânc în material. Cu toate acestea, pata tot trebuie să fie curățată la timp în conformitate cu specificațiile de curățare ale producătorului, pentru a evita să devină permanentă.
O soluție eficientă pentru a proteja canapeaua sau colțarul de pete este prin folosirea unei pături normale sau din material impermeabil. Astfel, vei adăuga culoare și textură, dar îi vei oferi canapelei tale cea mai bună protecție împotriva petelor cauze de mâncare, băuturi sau alte tipuri.
Întoarce pernele
O altă modalitate pentru a prelungi durata de viață a tapițeriei este prin întoarcerea regulată a pernelor, astfel încât pernele să capete un aspect uniform pe ambele fețe. Având în vedere faptul că vor fi des folosite, utilizarea acestora doar pe o parte va determina partea nefolosită să aibă o culoare mult mai intensă. De asemenea, este bine să „bați” pernele de fiecare dată când le cureți și să le muți constant dintr-un loc în altul pentru a le menține forma inițială, iar culoarea similară.
Aspiră des
Aspiră săptămânal piesele de mobilier tapițate pentru a elimina depunerile de praf și mizerie care se acumulează în material. Acest lucru va împiedica murdăria să se îmbine cu fibrele țesăturii. Poți folosi, inclusiv, o perie pentru a înlătura delicat murdăria. Atât să ai grijă să folosești o perie moale pentru a nu deteriora tapițeria.
Curăță local
Deși vei acorda multă atenție îngrijirii regulate a pieselor de mobilier, oricând se pot întâmpla accidente care vor păta mobila. Tocmai de aceea este important să cureți pata cât mai rapid pentru ca aceasta să nu devină permanentă și să nu fie absorbită în țesătură. Înlătură pata cu un prosop, dar să ai grijă să nu freci zona afectată, ci să tamponezi cu mișcări blânde, pentru a nu împrăștia pata. De multe ori, această metodă este suficientă pentru a înlătura murdăria complet, mai ales în cazul țesăturilor dese.
Înainte de a folosi orice soluție pentru curățare, întotdeauna să consulți instrucțiunile cu privire la întreținerea și curățarea produsului, pe care producătorul ți le oferă. În acest fel, vei știi dacă soluția de curățare trebuie să fie pe bază de apă sau pe bază de solvenți de curățare. Cel mai bine este să folosești o soluție care nu este prea puternică și care curăță delicat petele. Aplică soluția cu o perie, folosind mișcări circulare pentru a ajunge la fibre și aspiră locul odată ce s-a uscat.
Evită lumina soarelui și poluanții
Dacă o piesă de mobilier tapițată este prea mult expusă la soare, atunci există riscul ca aceasta să se deterioreze într-un timp destul de scurt, întrucât culoarea va deveni mai fadă. Încearcă să poziționezi mobilierul de așa natură să nu intre în contact cu soarele pentru perioade prea lungi de timp.
Poluanții din aer, precum fumul rezultat în urma preparării mâncărurilor, cât și fumul de țigară, îți pot deteriora tapițeria. Și, deși de multe ori poluanții nu sunt ușor de prevenit, ventilația corespunzătoare te va ajuta să protejezi țesătura de la decolorare și va împiedica materialul să absoarbă mirosurile.
Apelează anual la un specialist
Oricât de multă atenție ai oferi întreținerii tapițeriei, nu vei reuși niciodată să îi oferi aceeași curățare profundă pe care un specialist ți-o poate oferi cu ajutorul sculelor profesionale. De aceea este bine ca măcar anual să lași mobila în grija acestuia, pentru a te asigura că piesele își vor menține culoarea vie, iar țesătura curată.