Ghid de cumpărături: Cum alegi mocheta în living

Home » Blog » Ghid de cumpărături: Cum alegi mocheta în living

 

Livingul este, de obicei, centrul social al oricărei locuințe pentru că este locul în care membrii familiei se adună pentru a face activități împreună sau pentru a se relaxa, locul care ne aduce cel mai aproape de prieteni și de restul familiei. Tocmai din acest motiv alegerea podelei în living este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de amenajarea acestuia pentru că, spre deosebire de dormitor sau de alte încăperi, traficul este mult mai mare în living.

Din acest motiv, probabil îți dorești ca podeaua din living să fie moale, confortabilă și plăcută la atingere, iar cea mai bună modalitate de a obține acest sentiment este prin instalarea unei mochete de calitate. Cu toate acestea, înainte să faci achiziția propriu-zisă, este bine să iei mai mulți factori în considerare pentru a te asigura că ai luat cea mai bună decizie. Trebuie să ții cont de durabilitatea materialului, de cât de ușor se va curăța și se va întreține, modul în care este construită și nu în ultimul rând, culoarea acesteia. De aceea am creat un ghid de cumpărături pentru a-ți facilita procesul de alegere a mochetei perfecte pentru livingul tău.

 

 

Ține cont de durabilitatea mochetei

 

 

 

Datorită faptului că livingul este o încăpere în care există mult trafic și care este extrem de circulată, mocheta trebuie, înainte de toate, să fie rezistentă și să dureze în timp. Pentru a te asigura că aceasta va rezista foarte bine și că uzul intens nu va produce deteriorări într-un timp scurt, orientează-te către o mochetă de calitate cât mai bună și care, de preferat, vine însoțită inclusiv de un certificat de garanție.

Prețul este de cele mai multe ori un indice bun al calității produsului, dar poți face și tu un test rapid și simplu înainte de a cumpăra produsul. Îndoaie mostra de mochetă în sens invers, iar daca fibrele vor fi foarte vizibile pe dos, înseamnă că este o mochetă cu o densitate scăzută și de calitate mai proastă, astfel nu va rezista foarte bine. Ai grijă să optezi pentru un produs cu o densitate mai mare pentru a te asigura că va avea durabilitatea de care ai nevoie.

 

 

Ai în vedere opțiunile de fibre

 

 

 

Fibrele unei mochete sunt un aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când alegi o mochetă, pentru că acestea vor determina atât durabilitatea produsului, cât și aspectul acestuia. Când vine vorba despre fibre vei avea mai multe opțiuni precum:

  • Nailonul: Este cea mai rezistă opțiune de fibre, dar va trebui tratat din când în când cu o substanță pentru protecție împotriva petelor. Cel mai moale și rezistent tip de nylon este acela de 6.6.
  • Poliester: Acest tip de fibră este foarte rezistent împotriva petelor, dar oferă totodată o senzație foarte confortabilă la atingere. Cu toate acestea, mocheta din poliester este greu de curățat, năpârlește și nu va ține în timp la fel de multe ca restul opțiunilor. Deși îți va oferi o senzație plăcută, nu este indicată în zonele circulate intens.
  • Olefina: Este un material accesibil ca preț. Nu năpârlește și este rezistent la murdărie. Nu este la fel de durabil precum nailonul, dar rămâne o opțiune bună pentru încăperile în care există mult trafic.

 

 

Ține cont de usurința cu care o vei curăța

 

 

 

Având în vedere ca livingul este o cameră comună și este una dintre cele mai utilizate încăperi dintr-o locuință, riscul ca mocheta să se păteze este destul de mare, mai ales daca tu și familia ta obișnuiți să luați masa împreună acolo. Din acest motiv este extrem de important ca alegerea ta de mochetă să fie una care poate fi curățată foarte ușor și fără prea multe bătăi de cap.

De cele mai multe ori, petele pot fi curățate cu o soluție specială pentru mochetă, fără să rămână pete permanente. Tot ce trebuie să faci este să aplici soluția în zona afectată, să lași câteva minute ca aceasta să acționeze și să freci în mișcări circulare cu o perie cu peri tari și deși. Însă nu toate petele vor putea fi curățate, tocmai de aceea vei fi nevoit fie să înlocuiești complet mocheta, fie să apelezi la serviciile unor specialiști.

 

 

Fii atent la cât de moi sunt fibrele mochetei

 

 

 

Dacă tu și familia ta obișnuiți să aveți activități ce presupun statul pe podea, precum jocurile de societate sau dacă ai copii mici, senzația de confort și de moale sunt caracteristici imperios necesare la o mochetă. Mai ales în cazul copiilor mici, este foarte important modul în care este construită și mocheta și ca fibrele să fie moi pentru că vor petrece mult timp pe podea jucându-se. Iar în eventualitatea în care va cădea, este bine ca mocheta să atenueze căderea și să nu favorizeze accidentările serioase.

Mulți producători și comercianți oferă într-o gamă variată și diversificată mochete confecționate din fibre moi și, cu siguranță, vei găsi și ceva care să fie mai accesibil ca preț, dar și de calitate, în același timp.

 

 

Alege culoarea potrivită ție și familiei tale

 

 

 

Bineînțeles, alegerea culorii oricărui produs este una subiectivă, bazată de cele mai multe ori strict pe gusturile și preferințele personale. Cu toate acestea, în multe situații va fi nevoie să ții cont și de alte aspecte, mai ales atunci când vine vorba de mocheta din living. Trebuie să te gândești la modul în care folosești încăperea, dacă se servește masa sau nu, modul în care cade lumina în cameră și, dacă ai animal de companie, să alegi o culoare asemănătoare cu blana acestuia, pentru ca părul să nu fie atât de vizibil pe jos.

Culorile vii și îndrăznețe sunt alegeri potrivite doar pe termen scurt, întrucât acestea tind să se demodeze și să nu fie atât de versatile în ceea ce privește schema cromatică a încăperii, ceea ce înseamnă că îți va fi mai greu să asortezi culorile pieselor de mobilier dacă îți vei dori să le schimbi. Culorile în tonuri neutre precum bej sau gri, pe de altă parte, sunt alegeri atemporale, care nu se demodează și care își păstrează frumusețea în timp. Optează pentru nuanțe de culori calde precum bej sau maro deschis, astfel vei crea o atmosferă caldă și primitoare, iar petele nu vor fi foarte vizibile.

 


Produsul a fost adaugat in cos